Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 9., hétfő

Véget ért a III. Fux Fesztivál

Díjátadás és előadás is volt a III. Fux Feszt szombati zárónapján 
Díjátadás és előadás is volt a III. Fux Feszt szombati zárónapján

"Szombaton délelőtt a díjátadással és a pécsi MárkuSzínház előadásával zárult a nagyváradi színházban a III. Fux Feszt, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja." írja Pap István a Bihari Naplóban. Teljes cikk :

 

"A színházban szombaton délelőtt összesereglett, főként gyerekekből álló közönséget elsőként Biró Rozália képviselő, a fesztivál fővédnöke köszöntötte, aki a gyerekekhez intézve szavait így fogalmazott: „minden percét egy ilyen előadásnak élvezzétek, és menjetek úgy haza, hogy jó volt együtt lenni, nagyszerű volt az, amit láttunk, és valamit tanultunk is.” Köszönetet mondott a szervezőknek a fesztivál lebonyolításáért, valamint a szülőknek és a gyerekeket elkísérőknek, amiért „ebben a zűrzavaros életben egy kis időre együtt vagyunk, örülünk annak, amit kapunk, és ezzel tanítjuk gyermekeinket arra, hogyan kell egymásnak örömet, szeretetet, élményt adni.”

A továbbiakban a díjátadás következett. A gyerekzsűri díját a Kolozsvári Puck Bábszínház kapta Mimorózart című előadásáért. A pedagógus zsűri díját Szatmári Erzsébet tanárnő adta át, aki elöljáróban elárulta, hogy az oktatók zsűrizési szempontjai között szerepelt az, hogy a színpadon szép magyar beszéd és szép magyar ének hangozzék el, és az előadások üzenete is nagyon fontos kritérium volt. „Életigenlést kerestünk az előadásokban, és ha nem pozitív üzenet jött át, azt az előadást lepontoztuk” – jelezte a tanárnő, aki végül bejelentette, hogy a pedagógus zsűri a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának Történet a tálról és a kanálról című előadását találta a legjobbnak.

Szakmai díjak
A szakmai zsűri nevében Kozsik Ildikó értékelte a fesztivált, kiemelve a házigazda Szigligeti Színház által biztosított „csodálatos körülményeket”, majd magukra az előadásokra áttérve elmondta: „Az idei fesztivál egy stabil szakmai jelenlét jegyében zajlott, hiszen általában véve az előadások színvonala megbízható volt. Örömmel láttuk azt, hogy a versenyprogramon kívül megmutatkozó előadások színvonala magas”. Aláhúzta, hogy a zsűri szerint az idén a színészi alakítások egyformán magas színvonalúak voltak, ezért a zsűri ezúttal eltekintett a színészi alakítási díj odaítélésétől, viszont az előadások látványvilágát értékelő Fux Pál-díjat két előadásnak megosztva ítélte oda: a kolozsváriak Mimorózart című előadásának, illetve a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A rest legényről című előadásának. A legjobb előadásnak járó díjat a szatmárnémetiek Történet a tálról és a kanálról című produkciója vitte el.




<p>Színes lufikat eregettek a magasba a színház lépcsőjéről a gyerekek</p><p />
Kozsik Ildikó bejelentette azt is, hogy a zsűri értékelni akart egy olyan előadásélményt is, ami egyébként nem szerepelt a versenyprogramban, de „ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni”, így a nagyváradi Lilliput Bábtársulat Kispipi és Kisréce című előadásban nyújtott teljesítményéért Szabó Viktor bábszínésznek alakítási díjat ítéltek oda. Czvikker Katalin, a házigazda Szigligeti Színház főigazgatója bejelentette, hogy támogatni kívánják a a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház bábszínházi törekvéseit, ezért ezt a színházat fesztiváligazgatói különdíjban részesítették, ami abból áll, hogy a Tomcsa Sándor Színház következő előadására a plakátok, a szórólapok és műsorfüzet nyomdai költségeit a Szigligeti Színház fogja biztosítani. A díjátadás után vette kezdetét a pécsi MárkuSzínház A repülés története című előadása, ami kicsiknek és nagyoknak is kiváló szórakozást nyújtott. A mulatságnak azonban nem ez volt a záróakkordja, ugyanis az előadás után a gyerekek egy része színes lufikat eregetett a magasba a színház lépcsőjéről, és ezzel a momentummal ért véget a III. Nagyváradi Fux Fesztivál."
Forrás : biharinaplo.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése