Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 7., szombat

Október 6-i ünnepségek Nagyváradon

Vállaljuk magyarságunkat és fogjunk össze 
"Október 6-án, péntek délután a hagyományokhoz hűen az RMDSZ közösen emlékezett- koszorúzással- a történelmi egyházakkal, a civil szervezetekkel és az iskolákkal Nagysándor József nagyváradi táblájánál az aradi vértanúkra." - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.
Teljes cikk : erdon.ro 


„Csak meg van tágítva a lánc”
"Szacsvay Imre szobránál zajlott megemlékezés október 6-án, az EMNP és az EMNT szervezéséven. Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke és Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke szólalt fel." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.
Teljes cikk : erdon.ro 

"Október 6-án Nagyváradon is megemlékeztek a tizenhárom aradi vértanúról, akik 1849-ben ezen a napon életükkel fizettek a szabadságharcot követő haynaui megtorlás során. A váradi születésű mártír honvéd tábornok, Nagysándor József emléktáblájánál tartotta meg megemlékezését a Bihar megyei RMDSZ, a történelmi magyar egyházak és civil szervezetek. A méltóságteljes főhajtáson mintegy háromszázan vettek részt.
Az összeállítást készítette: Borsi Balázs.

Forrás : Varadinum.ma Facebook

Videót megnézheti a Varadinum Facebook oldalán '

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke és Bulcsu László alelnök is koszorúzott
"Pénteken délután Nagysándor József mártír tábornok emléktáblájánál gyülekeztek mindazok, akik az RMDSZ-el és a történelmi egyházak képviselőivel emlékeztek az aradi vértanúkra." - írja Fried Noémi Lujza a Reggeli Újságban.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 

vertelen 1 
"Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös megemlékezést tartott nemzeti gyásznapunkon, október 6-án Nagyváradon. Idén is Szacsvay Imre, az 1849-ben kivégzett országgyűlési jegyző, bihari követ emlékművénél gyülekezett a sajnos évről évre kevesebb emlékező. „Csak egy tollvonás volt bűne” – áll a mártír jegyző szobrának talapzatán, akinek a császári megtorló gépezet a függetlenségi nyilatkozat megfogalmazását és aláírását rótta fel, a felségsértéssel és a lázadással egyetemben. Szacsvayt 1849. október 24-én akasztották fel Pesten Perényi Zsigmond felsőházi elnökkel és Csernus Menyhért pénzügyminiszteri tanácsossal együtt. Pár nappal korábban, október 6-án végezték ki Aradon a magyar forradalmi hadsereg 13 tábornokát, illetve ugyancsak a fővárosban Battyhány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét." - írja a Reggeli Újság.


A remény emberi kötelesség 
"Október 6-án este a Nagysándor József emléktáblájánál zajlott koszorúzás után ökumenikus istentiszteletet tartottak a nagyvárad-olaszi református templomban. Felléptek szacsvays diákok. " - írja Ciucur Losonczi Antonius a Bihari Naplóban.
Teljes cikk : erdon.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése