Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 8., vasárnap

Kivirult az aluljáró - Háromdimenziós graffity helyettesítheti a felújítást?

kivirult 2 
"A Sztaroveszky (ma Magheru) és a Gr. Bethlen György fasor (ma Aleea Ştrandului) utcák kereszteződésénél, a Dacia híd lábánál levő aluljáró mindig is a legelhanyagoltabbak közé tartozott Nagyváradon. Falait, lépcsőit ősidők óta nem újították fel és a mennyezet repedésein becsöpögő kanálisvíz szabályos cseppkőalakzatokat formált már úgy a plafonon, mint a földön, melybe gyakran megbotlanak a járókelők." - írja Sz.G.T. a Reggeli Újságban.Ezt olvashatjuk és nézhetjük :

"Bár komoly felújítás ezúttal sem történt, az aluljáró lepusztult kinézetén mégis javított valamicskét az, hogy a le és feljáratot nemrég színes, háromdimenziós graffityvel dekorálták ki – városi megrendelésre. A festést nem más végezte, mint a kolozsvári bázisú utcaiművész-csoport, a V-Light Crew. Nekik köszönhetően az egykor kopott lépcsőket most pasztellszínű virágok, zöld fű, kék folyamok díszítik, melyek tagadhatatlanul látványos és üde külsőt biztosítanak az aluljárónak. Kérdéses viszont, hogy a hőn dicsért háromdimenziós hatás mennyire bizonyul majd praktikus lépcsődekorációnak a gyenge karjukkal korlátba kapaszkodva, lefele sántikáló idős emberek szempontjából.
kivirult 1
A Dacia híd melletti az első olyan aluljáró amelyet az OradeaArt projekt keretében újítanak fel, a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat kapcsán. Az önkormányzat illetékesei azt ígérik, hogy abban az esetben, ha a projektnek jó fogadtatása lesz, a város más részeit is hasonló módon kidekorálják."
Forrás : reggeliujsag.ro

Az aluljárók többsége 1989 előtt volt úgymond felújítva.Talán kivétel lehet a Nagyállomás előtti aluljáró,mert teljesen le volt robbanva,és a városunk képét rombolta.A fenti cikkben azt olvashatjuk,hogy felújítás helyett háromdimenziós graffityvel dekorálták ki a Dacia híd melletti aluljárót.Több kérdést tehetek fel : Háromdimenziós graffity helyettesítheti a felújítást?Vajon az időseknek és betegeknek könnyebb közlekedni az aluljáróban?Egy mozgássérült hogyan tud közlekedni az aluljáróban?Tovább nem folytatom,mert felmegy a vérnyomásom.Mennyi időbe telhet egy aluljáró felújítása ? Ha a Körös áruház előtti aluljáró felújítását nézzük,akkor nagyon sok időbe telik.A híres/hírhedt Abed Nego cég (a Kálvária domb felújítója) végzi a felújítást amikor ideje van.Petru Filip idejében sem sikerült felújítani.Ilie Bolojan igyekszik,de valahogyan nem sikerült eddig.

A reményt nem szabad feladni,mert ha elkészül az agva parktól a Traian parkig az alagút,akkor talán szégyen szemre fel fogják újítani.Miért nem láthatjuk ezeket a munkálatokat?Mert be kell fejezni a főcső cseréket, majd ezután lehet neki engedni a nehéz gépeket - mondta egy szakember ismerősöm.Vagyis még legalább néhány évet még várhatunk a felújításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése