Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 15., vasárnap

Kiknek állít szobrot Nagyvárad vezetősége ?

Ünnepi ülésen jelentette be a város vezetősége milyen terveik vannak a jövő évre vonatkozóan.A Polgármesteri Hivatal honlapján azt olvashatjuk,hogy kiknek fognak állítanak szobrot a Nagy Egyesülés tiszteletére.Kettős utca névtáblákra és fordításra nincs pénz,de szobrokra van?Kettős mércéje van Ilie Bolojannak.Sajnos csak "porhintés" volt a váradi magyarok felé néhány "engedmény". Nézzük kiknek állítanak szobrokat?

Iuliu Maniu
Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg 
Iuliu Maniu.Forrás : hu.wikipedia.org 

"Iuliu Maniu (Szilágybadacsony, 1873. január 8. – Máramarossziget, 1953. február 5.) erdélyi román jogász, politikus, Románia miniszterelnöke." - írja a Wikipedia. 
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Elgondolkoztató Iuliu Maniu tevékenysége a Második világháborúban.A Maniu-gárdákról ezt olvashatjuk :

"A Maniu-gárdák (Voluntarii pentru Ardeal »Iuliu Maniu«) a második világháborúban létrejött román önkéntes, félkatonai szervezetek voltak Romániában. 1944 őszén partizánvadászat és elrejtett fegyverek összegyűjtése címén sorozatos gyilkosságokat és rablásokat követtek el az erdélyi magyar lakosság közt."
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

Ion I. C. Brătianu
Ion I C Bratianu - Foto01.jpg 
Ion I. C. Brătianu.Forrás : hu.wikipedia.org

"Ion I. C. Brătianu (Ștefănești, 1864. augusztus 20. – Bukarest, 1927. november 24.) román politikus, belügyminiszter és külügyminiszter, összesen öt alkalommal hazája kormányfője, 1923-tól a Román Akadémia tagja. Ion C. Brătianu román miniszterelnök fia, Dinu Brătianu és Vintilă Brătianu miniszterelnök testvére. Románia tanulmányait követően önkéntesként belépett a hadseregbe, majd Franciaországban végzett mérnöki tanulmányokat. Apjához és testvéreihez hasonlóan a politikai élet részese lett, s 1895-ben megválasztották Gorj megye képviselőjévé. 1907-ben belügyminiszterré nevezték ki, majd 1909-től egy évig miniszterelnök. 1914 elején újra miniszterelnök lett, majd az első világháború kitörését követően határozottan kiállt a Román Királyság fegyveres semlegessége mellett. Ennek ellenére 1916-ban már intenzív tárgyalásokat folytatott az antant képviselőivel, s a kedvező feltételek kicsikarását követően 1916. augusztus 27-én hazája hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának. Az Erdély ellen offenzívába kezdő román egységeket azonban hamarosan megállították, és a központi hatalmak seregei 1916. december 6-án bevonultak Bukarestbe, ahonnan I. Ferdinánd király és a kormány Jászvásárra menekült. Románia a vereséget követően hamarosan különbéke kötésére kényszerült, s az ezt ellenző Brătianu miniszterelnököt a király 1918-ban leváltotta. A háború befejezését követően újra miniszterelnök, a párizsi béketárgyalásokon a román küldöttség vezetője volt. A trianoni békeszerződés aláírását követően nemtetszését fejezte ki a szerződésben rögzített magyar–román határral szemben, mivel az eredeti elképzelések szerint a két ország határa a Tisza vonalánál lett volna megállapítva. 1923-ban a Román Akadémia a tagjai közé fogadta. Az 1920-as években további két alkalommal kerül a miniszterelnök székbe. 1927-ben halt meg Bukarestben." - írja a Wikipedia.Ilie Bolojan példaképe,tehát meg lehet érteni miért kell állítani szobrot a róla elnevezett parkban.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

További információk : historia.ro 
                                     adevarul.ro 

Roman Ciorogariu 
Képtalálat 
 Roman Ciorogariu.

Születési dátum: 1852. december 6.
Meghalt: 1936. január 21., Nagyvárad, Románia 
Forrás : google.hu 


"Roman (Romulus) Ciorogariu (n. 6 decembrie 1852, Pecica, Arad - d. 21 ianuarie 1936, Oradea) a fost un episcop român, membru de onoare al Academiei Române." - írja a Wikipedia román nyelven.
További információ : ziarullumina.ro

 Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu 
 Roman Ciorogariu.Forrás : Bihoreanul
Roman Ciorogariuról nem találtam magyar nyelvű cikket.A Bihoreanul lapban megjelent egy cikk róla. 
További információk : episcopiaoradiei.ro 



Radu Demetriu
Demetriu Radu 1.jpg
Radu Demetriu.Forrás : hu.wikipedia.org 


"Demetriu Radu, magyarosan Radu Demeter (Szászújfalu (Alsó-Fehér megye), 1862. október 26. – Bukarest, 1920. december 8.) bölcseleti és teológiai doktor, nagyváradi görögkatolikus püspök." - írja a Wikipedia.
Teljes cikk : hu.wikipedia.org 

"Radu Demeter (Demetriu) (Szászújfalu, Alsó-Fehér vm., 1862. nov. 7.-Bukarest, 1920. dec. 8.): görögkatolikus püspök. - A gimn-ot Nagyszebenben és Balázsfalván, a teol-t Rómában végezte. 1885: a fil. és a teol. dr-a, VII. 26: pappá szent. Hazatérve a balázsfalvi érs. irodába került. 1886: a bukaresti g.k. hívek lelkésze, majd az ottani r.k. teol. dogmatika és fil. tanára, később a szem. rektora és a bukaresti r.k. egyhm. ökonómusa. 1895: visszatért Mo-ra, esp. és gyulafehérvári sztszéki ülnök. 1896. XI. 22: kinev., XII. 3: megerősített, 1897. V. 9: Balázsfalván fölszentelt lugosi mpp., székét V. 16: foglalta el. 1903. V. 12: nagyváradi mpp. ~ kezdeményezte 1918. XII. 1: a gyulafehérvári rum. gyűlésen Erdély Romániához való csatolását. 1919. V. 10: a bécsi Ap. Nunciatura kinevezte a hajdúdorogi egyhm. 46 parókiájának ap. kormányzójává. ~ kezdeményezte 1920: a Ro. és a Sztszék közötti konkordátum-tárgyalásokat. Pásztorleveleket adott ki. A rum. szenátus elleni bombamerénylet áldozata. - Fm: Diecesa Lugosului. Lugos, 1903. - Utóda Nagyváradon 1922. II. 25: Valeriu Traian Frențiu. P.I." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése