Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 1., vasárnap

Interjú Szabó Ödönnel : Anyaországi választás, európai védelem: segít az RMDSZ

Szabó Ödön 
Szabó Ödön. Forrás : erdon.ro

"Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökét kérdeztük két nagyon fontos kérdésről. A magyarországi választások regisztrációjában és az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásában is segít az RMDSZ – tudtuk meg a politikustól." - olvashatjuk a Bihari Naplóban.Az interjút Ciucur Losonczi Antonius készítette.



"– Több településről is jelezték, hogy az RMDSZ aláírásgyűjtésbe kezdett, és hogy Ön ennek kapcsán felkészítőket tartott több száz önkéntesnek. Miről van szó?
– Az RMDSZ sikeresen harcolt meg azért, hogy legyen lehetőség egy összeurópai szintű védelem kialakítására a kisebbségek számára. Az az európai törvénycsomag, amit elkészítettünk a Minority SafePack, azaz Európai védelmet jogainknak nevet viseli.
– Mit jelent ez pontosan ?
– Az Európai védelmet jogainknak egy civil kezdeményes, mely anyanyelvünk szabad használatáért, kultúránk és közösségünk jogainak védelméért indítottunk. Azért, hogy ne érjen hátrányos megkülönböztetés, mert
kisebbségben élünk. Az a célunk, hogy az Európai Unió tudjon közbeszólni, amikor közösségünket, egyházi jogainkat és javainkat támadások érik; amikor a román állam azt hiszi: bármit megtehet az erdélyi magyarokkal.
– Mire gondol pontosan, mondana egy két példát?
– Az utóbbi években egyre több hátrányos megkülönböztetés ért, gondoljunk csak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó iskola újraállamosítására és a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megszüntetésére, vagy itt Nagyváradon a Pénzügyi palotára. 2018 pedig még nehezebb év lesz számunkra, a magyarellenes hangulat egyre fokozódik majd a Centenárium évében.
Amit védene
– Mit védene pontosan ez a kezdeményezés?
– A szabad vallás- és anyanyelv használatot, melyekért szerintem harcolni kötelességünk! De mondok profánabb dolgot is, például a magyar nyelvű sportadók sugárzási jogát is biztosítaná. Tehát ha a magyar csapat focizik a portugál csapattal idegenben akkor a magyar M4 műsorát kódolják, de ha a kezdeményezésünk átmegy, akkor ezt nem tehetik már meg, és sok más hasonló nagyon komoly és egyszerű kérdésben jutnánk előrébb.
– Ez fontosnak tűnik, de ez csak a mi érdekünk?
– Természetesen nem csak a mienk és az aláírásgyűjtés is európai szintű. Mindentől függetlenül azonban azt gondolom, hogy nekünk, erdélyi magyarnak közös érdeke, hogy legyen olyan európai törvény, amely védi jogainkat. Minden segítségre szükségünk van! Az Európai Parlament akkor veszi figyelembe kérésünket, ha európai szinten sikerül egymillió aláírást összegyűjteni. Ez nem kevés szám, de sikerülhet ha összefogunk. Arra kérünk tehát mindenkit felekezettől, pártállástól függetlenül, hogy írjon alá és támogassa az Európai védelmet jogainknak kezdeményezést!
– Hogyan töltsék ki, akik akarják? Mit kell tenni?
– Ahhoz, hogy az aláírás lehetőségével mindenki élni tudjon, sok százan fogtunk össze és önként vállaltuk, hogy otthonaikban is felkeressük az erdélyi magyarokat, németeket, szlovákokat és mindazokat, akik szívügyüknek tekintik a kisebbségek jogait.
– Mikor kezdenek?
– Az önkéntesek elindultak és december 18-ig fognak gyűjteni. A személyi adatok összesítésével gyűjtik az aláírásokat és töltik ki nevükben az Európai védelmet jogainknak kezdeményezés beadványát. A kezdeményezés pártok fölötti ügy, rólunk, gyerekeinkről, unokáinkról szól. Kérjük éljenek ezzel a lehetőséggel! Ezért tisztelettel kérjük, fogadják bizalommal az önkénteseket az RMDSZ és más magyar szervezetek részéről.
Regisztráció
– Ugyanakkor segítenek a regisztrációban is. Igaz?
– Pontosan, azok akik rendelkeznek kettős állampolgársággal, azoknak segítünk a regisztrációban. Azt látjuk, hogy az emberek szavaznának de nem tudják, hogyan kell ezt megtenni. Kollégáim, már az elmúlt években tízezreknek segítettek magyar állampolgárságot szerezni, most a regisztrációban is segítünk.
– Miként segítenek?
– A folyamat egyszerű, amikor bekopogtatunk a lakcímkártya és a személyi alapján az adatokat beírjuk és számítógépen keresztül regisztráljuk az illetőt. A célunk az, hogy mivel van igény erre, tudjuk kiszolgálni saját közösségünket, hisz őértük van a szervezet. Amúgy egy telefonos felmérést is elvégeztek a magyar fiatalok és abból is az derült ki, hogy tőlünk várnak útbaigazítást, segítséget a magyarok.
– A két feladatot egyszerre végzik?
– Igen. A kolozsvári kollégáink egy ügyes adatlapot készítettek és ez lehetővé teszi mindezt. Fontos számunkra, hogy a magyar emberek számára minden irányba tájékoztatást, védelmet, segítséget biztosítson az RMDSZ. A magyarországi választási regisztrációban jövőre is segítünk, nyilván amíg a törvény lehetőséget ad rá, azonban az európai kezdeményezésnek van egy szűkebb határideje. Kérek és biztatok mindenkit arra, hogy regisztráljon."
Forrás :  erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése