Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 11., szerda

Fejlemények a perekkel kapcsolatosan

Tőkés László és Kincses Előd a tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatón 
Tőkés László és Kincses Előd a tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatón

"Három olyan peres eljárásban is fejlemény van, amelyeket Tőkés László indíttatott. Ezeket összegezte tegnap Nagyváradon, ügyvédje, Kincses Előd segítségével, sajtótájékoztatón." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"Az államfőt minősíti a visszavonás, és arra látszik utalni, hogy az elnök német származását kompenzálni akarja a román nacionalistákhoz méltó gesztusokkal – véli Tőkés László. Ez azon a sajtótájékoztatón került szóba, ahol az EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kincses Előd ügyvéd összegzett. Mint ismert, Tőkéstől – főként PSD-s kezdeményezésre – visszavonták a Románia Csillaga érdemrendet, mire ő pert indított a visszavonási határozatot aláíró államfő és az akkori kormányfő ellen. Keresetét a bíróság elutasította, ám eddig fellebbezni sem tudott, mivel a tavaly novemberi ítélet óta késik annak motiválása. Ezért Tőkés most az Országos Bírói Tanács keretében működő Bírói Felügyelethez fordult beadvánnyal, kérve a motiváció kiadásának megsürgetését – a vonatkozó beadványt épp a sajtótájékoztatón írta alá.

Két másik
Ugyancsak egy ilyen beadvány benyújtása után kapták meg végül egy másik per ítéletének motiválását. Arról a perről van szó, amelyet amiatt indított Tőkés, hogy az Antena 3 tévéadó egyik műsorában egyes meghívottak azt állították róla, hogy magyar titkosszolgálati ügynök volt 1989 környékén, és hazaárulóvá vált. Anyagi kártérítést és helyreigazítást kérnek, ám az eddigi ítélet számukra nem kedvező, ugyanis az kimondja, hogy a műsor meghívottai „értékítéletet fogalmaztak csak meg”. Kincses szerint azonban ezek „valójában kategorikus megállapítások”. Régóta kering egyébként a neten és itt-ott kinyomtatva is egy elismervény, amelyet Tőkés László írt, még az 1989-es események előtt, és amelyben Magyarországról származó pénzösszeg átvételét igazolja. Tőkés azt mondja, a magyarországi hívektől kapott 20 ezer lejnyi támogatást, épp akkoriban, amikor a hatósági kilakoltatását tárgyalták, és ehhez írt elismervényt. Kincses hozzátette: ezt akarják azóta is egyes körök úgy feltüntetni, mintha az a magyar titkosszolgálat révén érkezett pénz lenne, illetve annak az átvételét ismerte volna el írásban. „Pedig már akkor feltűnt nekem, hogy a pénzt egyenesen lejben kaptam meg, ezért gyanítottam, hogy esetleg csapda lehet, emiatt fogalmaztam aztán nagyon óvatosan, amikor az átvételi elismervényt írtam” – tette hozzá tegnap Tőkés László. Ebben az ügyben a fellebbezésüket most fogják tárgyalni Bukarestben.
A harmadik ügy a nagyváradi székházukra kitűzött székely zászlóval függ össze. Akkoriban megírtuk, hogy ezért szankciót kaptak, aminek nyomán viszont pert indítottak. Egy évvel ezelőtt a hazai bíróság elvetette a keresetet. Akkor az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért. Ebben az ügyben az újdonság az, hogy most érkezett meg a visszajelzés: a nemzetközi testület befogadta a keresetet, indul az eljárás ott."
Forrás : biharinaplo.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése