Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 11., szerda

Ebül szerzett palota ebül vész el?


"Elnézve Nagyvárad legnagyobb romhalmazát, a Fő utcán omladozó egykori pénzügyi palotát, úgy tűnik, igazolódni látszik a régi mondás, miszerint ebül szerzett jószág ebül vész el. A jobb időket látott és jobb sorsra érdemes hatalmas bérpalota ugyanis a szemünk láttára omlik össze.Az 1989-es rendszer váltás után az életbe lépett restitúciós törvény alapján az épületet a román állam vissza kellett volna, szolgáltassa a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, azonban a Bihar Megyei Tanács akkori, nemzeti liberális (PNL) vezetősége az elsőfokú ítéletet követően óvást nyújtott be az egyház igénye ellen.Habár a katolikus püspökség egyértelműen tudta dokumentálni és igazolni, hogy visszaigénylése jogos, a megyei tanács akkori vezetősége különböző  zömmel megalapozatlan állításokra hivatkozva foggal-körömmel ragaszkodott a kommunista érában elorzott épülethez.
2014. decemberében új fordulatot vett a bérpalotára vonatkozó visszaigénylési per,ugyanis a Legfelsőbb Bíróság a Bihar Megyei Tanács fellebbezését jóváhagyva újratárgyalást rendelt el az ingatlan ügyében. Az évekig tartó jogi herce-hurca alatt az egykor impozáns műemlék épületből egy gigantikus belvárosi romhalmaz lett.A román legfelsőbb bíróság aztán tavaly decemberi döntésével megváltoztatta a piteşti-i táblabíróság elsőfokú határozatát, és jogerős ítéletben fosztotta meg a római katolikus egyházat a pénzügyi palotától.
Az ítélethozatalt követő diadalittas tanácsi nyilatkozatokat követően azonban kiderült, ma Romániában jóval könnyebb elperelni egy hatalmas műemléképületet egy egyháztól,mint rendbe hozni azt. Az egykori pénzügyi palota, melyben aztán egy járóbeteg gondozó,ismertebb nevén a 2-es poliklinika, működött ma egy kísér-tettanya, a belváros egyik szégyenfoltja. S valószínűleg ez jó ideig így is marad, ugyanis egy hétfői sajtótájékoztatón, Ioan Mang, a Bihar megyei tanács szociáldemokrata alelnöke, újságírói kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem tudják miből, mikor és hogyan tudnák helyrehozni az omladozó palotát, mielőtt az teljesen tönkremegy. A megyei tanács támogatásért folyamodott az Egészségügyi Minisztériumhoz, ugyanis ennek vannak elővásárlási joga az épületre,mivel ott legutóbb egészségügyi intézmény működött. Az Egészségügyi Minisztérium azonban nem vevő a váradi pénzügyi palotára. Mang annyit mondott, az első elutasítás ellenére még próbálkoznak meggyőzni az egészségügyi minisztert, hogy támogassa a volt poliklinika felújítását, de ha nem, hát majdcsak sikerül rendbe tétetni a gigászi romhalmazt." 

Szőke Mária cikke október 11-i a Reggeli Újság pdf formátumában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése