Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 5., csütörtök

Aláírásgyűjtés az Ezredévi emléktéren Marossy Anna sétányért- Mi a véleménye az utca emberének?

Csömör Fruzsina és Sabău Marius
 Csömör Fruzsina és Sabău Marius 

"Egy hét alatt mintegy százötvenen támogatták aláírásukkal azt, hogy egy nagyváradi sétány Marossy Anna természetvédő nevét viselje. Az aláírásgyűjtés elindítóival beszéltünk. " - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Ez egy olyan civil kezdeményezés,melyet minden jó érzésű váradinak támogatni illik.Dr. Marossy Anna mint biológus és természetvédő legalább egy alásírást megérdemel tőlünk.150 aláírás kevés.Ossza meg ezt a cikket sok váradival hogy legyen legkevesebb 500 aláírás ' Köszönet előre is ' Teljes cikk :

"A két kezdeményező az Ezredévi emléktéren (Libertăţii téren) található virágos boltot működtető Sabău Marius és Csömör Fruzsina. Arról a boltról van szó, amelyiknek a környékét az utóbbi években tulipánokkal és egyéb virágokkal ültették tele, s amelyikhez közel, szintén működtetőinek köszönhetően még a napokban egy pianínón is lehetett játszani (azóta a zongorát elszállíttatták a várba, mert a hideg kárt tett volna benne).

Inspirált
A fiatal párral ma volt alkalmunk beszélni. Elmondták: baráti viszonyban voltak Marossy Annával még abból az időből, amikor a bolt a Szent László téren működött, s miután a Körös-partra költözött (ezelőtt több mint két évvel), még gyakrabban találkoztak vele, hiszen a környéken lakott. Nagyon inspirálóak voltak a vele folytatott beszélgetések, nem csak növényekről, virágokról, hanem az élet egyéb dolgairól is. Mindig tudott jó tanáccsal szolgálni – mondta Csömör Fruzsina. Aktív és nyitott ember volt, s egyben karakán véleménye volt mindenről, megosztotta bölcsességét, tapasztalatait – emlékezett vissza Sabău Marius, akitől azt is megtudtuk: Marossy Annának köszönhetően szervezték meg 2008-ban az első virágkötészeti kiállítást, a központban. Felkarolta az ügyet, támogatást is szerzett. „Bárcsak én is olyan jó erőben lennék majd hetvenöt-nyolcvan évesen, mint ő volt” – jegyezte meg a fiatalember. Az utóbbi időben beteg volt, nehezére esett a járás, de a halálát megelőző három év során kétszer is eljutott az Északi-sarkra. Követte az álmát – nagyon szerette a sarki élővilágot és természeti jelenségeket.

Petíció
A két fiatal úgy gondolja, a váradiaknak illene az emlékének adózniuk azzal, hogy róla neveznek el egy utcát – ők azt szeretnék, ha a tér fő sétányát, mivel nagyon szerette azt a környéket, gyakran járt arra. Úgy tudják, ahhoz, hogy petíciót nyújtsanak be a polgármesteri hivatalnál, ötszáz aláírásra van szükség – s az elmúlt héten el is kezdték a gyűjtést. „Az a szép, hogy románok és magyarok egyaránt kiállnak ezért az ügyért. Idős nénik, akikkel egykor együtt kirándult, s huszonéves fiatalok írják alá” – mondták el. Tartottak tőle, nehogy felkarolja az ügyet valamelyik politikai párt, de nem így történt, az emberek politikai, nemzeti hovatartozásuktól függetlenül csatlakoztak – mondták el. Mint megtudtuk, hétfőtől szombatig kilenctől tizenhét óráig várják mindazokat, akik aláírásukkal szeretnék ezt az ügyet támogatni."
Forrás : erdon.ro
  
A Bihoreanul cikke bizonyíték,hogy Marossy Anna neve jelent valamit a váradi románoknak is.Idézek a cikkből :
 Aleea doamnei Anna: Florarul Marius Sabău adună semnături pentru ca aleea principală din Parcul Libertăţii să poarte numele Anna Marosy 
PE VECIE. Dacă se vor aduna suficiente semnături, aleea principală a Parcului Libertăţii (foto) va purta numele Anna Marossy (medalion), o ecologistă autentică şi respectată pentru tenacitatea cu care a apărat natura. Forrás : ebihoreanul.ro

"Autorul până acum anonim al omagiului este orădeanul Marius Sabău, proprietarul buticului Florius Art. "Tanti Anna Marossy a fost un om deosebit", îşi motivează acesta gestul. Pentru că îi respectă mult viaţa şi munca, a decis să demareze o campanie de strângere de semnături pentru ca aleea principală a parcului, de la Muzeul Iosif Vulcan până la blocul în care a locuit aceasta, să-i poarte numele. "Nu vreau să schimbăm numele parcului, pentru că ar fi o procedură prea complicată. Dar să denumim o alee în memoria ei cred că putem să facem", explică florarul."

Ha egyetért,hogy legyen Marossy Anna sétány mit tegyen?A cikkben ezt olvashatjuk : "Semnatarii trebuie doar să-şi declare numele, adresa şi un număr de telefon, pentru a putea fi contactaţi la o eventuală verificare a autenticităţii semnăturilor. Aşadar, un efort mic, dar cu semnificaţie... "

A petícióban szerepel a neve,lakcíme és telefonszáma,mert lehet ellenőrizni fogják.Aláírja?

Mi a véleménye az utca emberének?Néhány vélemény a cikkből :

"Am cunoscut-o pe doamna Anny. A fost o persoană deosebită! Eu sigur mă voi opri pe la Florius Art să semnez pentru această idee." 

"Sunt de acord. Doamna Anna Marossy a fost o femeie minunată, puternică, o adevărată luptătoare pentru mediul înconjurător." 

Cikk : ebihoreanul.ro 

Sok sikert a petíció kezdeményezőinek '

Térkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése