Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. október 15., vasárnap

A kivándorlás következményei

"Az integráció és a globalizáció oda vezet, hogy a munkaképes lakosság jelentős része kivándorol a gyengén fejlett országokból a fejlett országokba. Ennek azonban több súlyos következménye van. Gazdasági és demográfiai szempontból a munkaerő kiáramlása negatív hatást gyakorol a fejletlen országokra. Elveszítik az állam költségén magas szakképesítést nyert munkaerő (tudósok, kutatók, feltalálók, mérnökök, orvosok stb.) jelentős részét. Ezek eltávozása az országból lehetetlenné teszi a gazdaság rövid-, de főleg hosszú távú fejlesztését. A jól képzett szakmunkások is tömegesen hagyják el az országot, ami munkaerőhiányhoz vezet. Az aktív lakosság csökkenése az összlakosság csökkenéséhez és elöregedéséhez vezet. Ez gondot okoz a szociális ellátás, de főleg a nyugdíjak folyamatos biztosítása és növelése szempontjából. Ugyanakkor az egészségügyi ellátásban is hiányosságok és nehézségek jelentkeznek." - írja Oláh Géza a Bihari Naplóban.A cikkel egyet lehet érteni.Sok váradi családot érint.Teljes cikk :

"A kivándorlásnak szociális és egzisztenciális szempontból is komoly és sokszor tragikus következményei vannak. Ha a családból az egyik szülő huzamosabb időre kimegy dolgozni külföldre, ez elsősorban kiskorú gyerekét érinti súlyosan lelki fejlődése és egyensúlya szempontjából. Bizonyos idő után sok esetben a házastársi kapcsolat is megszűnik, ezáltal felbomlik a család, ami csak súlyosbítja a helyzetet. Az idős, magatehetetlen szülőket is megviseli ez az állapot, mivel elveszítik gyerekük lelki támogatását és gondoskodását, amit anyagi támogatással a messzi távolból nem lehet pótolni.

Új nyelv és kultúra

Végül, de nem utolsósorban, a kivándorlás rendkívül negatívan hat a kultúrára is. Abban az esetben, ha a kivándorolt fiatalok nem térnek haza és külföldön alapítanak családot, gyerekeik egy új nyelvben és kultúrában nőnek fel, elszakadva szüleik, de főleg nagyszüleik (őseik) anyanyelvétől, kultúrájától, hagyományaitól és szokásaitól.
Így az etnikai közösségek nyelve, kultúrája és vallása fokozatosan elsorvad, mivel ezek értékeit a régi generáció már nem képes átadni a távolba szakadt új generációnak.
Erről tanúskodnak számos régió falvainak düledező házai, üres iskolái és templomai."
Forrás : Bihari Napló/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése