Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 14., hétfő

A városközpont mint gazdaságélénkítő tényező

Fotó: Főcze Tímea 
Fotó: Főcze Tímea 


"Nagyvárad önkormányzata erőteljesen támogatja a turizmus fejlesztését a városban, ezért olyan gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki, amelynek célja az, hogy minél több turista érkezzen ide. Ennek a célkitűzésnek része a belvárosi ingatlanok felújítása is." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 


"Ilie Bolojan, a város polgármestere csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: „Mivel a történelmi városközpontban az erre kijelölt övezetben már szinte mindegyik épület homlokzatát felújították, vagy már elkezdődött a felújítási eljárás, ezért kiterjesztjük a homlokzatfelújítási övezetet”. Bolojan hozzátette: „Mindazon tulajdonosok esetében, akiknek épületük van a kiterjesztett övezetben, a már meglévő mechanizmusokat alkalmazzuk” – vagyis ezekre a tulajdonosokra is kivetik a többletadót, ha nem újítják fel ingatlanukat, de a város által nyújtott kedvezményekben is részesülhetnek azok a tulajdonosok, akik felújíttatják ingatlanuk homlokzatát. A polgármester elmondta, el szeretnék kerülni azt, hogy a turisták érdeklődésére számot tartó létesítményekhez vezető utcákon az emberek rossz állapotban lévő épületeket lássanak. Ezért terjesztették ki a programot a Városháza utcán a leendő zsidó múzeumig tartó szakaszra, és a Iosif Vulcan utcára is, de szintén fel kell majd újítani az ingatlanok homlokzatát az Ezredévi Emléktéren (Libertăţii), a Széchenyi (Traian) téren, a Kapucinus (T. Moşoiu) utcán, valamint a Szaniszló (Eminescu), az Uri (Ciorogariu), a Zárda (Mihai Viteazul) utcák egy részén, és a Fő utcának a Körös áruháztól az ortodox líceumig tartó részén is, és, mint ahogy az a sajtótájékoztatón bemutatott térképen látható volt, a Kert (Avram Iancu) utcának csak a Szent László tér felőli bal oldalán. Ez azt jelenti, hogy a városvezetés következetesen törekszik arra, hogy a Kert utca jobb oldalát lebontsa. Erről a tervezetről várhatóan legközelebbi ülésén fog dönteni a nagyváradi helyi tanács.

Teraszokat a központba
„A hétvégeken meglehetősen túl kevés a gyalogos a város központjában, ezért egy vonzóbb belvárosra van szükség” – mondta Ilie Bolojan az említett sajtótájékoztatón, aki ennek a hiányosságát főként abban látja, hogy sok belvárosi épületnek az utcafrontra néző földszinti ingatlanrészei be vannak zárva, illetve olyan gazdasági tevékenységek folynak ezekben a földszinti ingatlanrészekben – használtruha üzletek, szerencsejátékok, bankok, autómosók és autószervizek – amelyek cseppet sem teszik vonzóvá a belvárost a helyiek és a turisták számára. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében dolgozott ki a város intézkedéscsomagot. Az egyik ilyen intézkedés kifejezetten csak a belvárost érinti, azaz a Fő utcának a Körös áruház és a Iosif Vulcan utca közötti részét, a Bémer (Ferdinand) teret, a Szilágyi Dezső (Moscovei) utcának a Bémer térhez közeli szakaszát, a Szent László teret, a Zöldfa (Alecsandri) és a Kossuth (Independenţei) utcát, illetve a belvárosban az utcafrontra néző, gazdasági, kereskedelmi tevékenységre alkalmas földszinti épületrészeit. Ez az intézkedés kimondja, hogy kötelező órarendet vezet be a város, 2018 januárjától kezdve a közélelmezési egységekre, 2020-tól pedig az összes, a belváros földszinti épületrészeiben működő gazdasági tevékenységeket folytató vállalkozás számára. A kötelező órarend azt jelenti, hogy április 15. – október 15. között naponta minimum 10–21 órák között, míg az október 16. – április 14. időszakban naponta minimum 10–19 órák között kell nyitva tartani. A szombati és a vasárnapi nyitva tartás kötelezettsége alól kivételt képeznek az egyházak, valamint a szabadfoglalkozású önálló vállalkozások (ügyvédek, közjegyzők, orvosok, stb.).

No second hand
A másik két intézkedés a már említett övezet mellett érvényes lenne a történelmi belváros teljes területén, valamint a főbb útvonalakon is, mint például a Vitéz (Decebal), az Aradi, a Ghillányi (Cantemir), a Ştefan cel Mare, a Kolozsvári, a Dacia úton, a Körös (Vladimirescu) utcán, a Transilvaniei utcán. A város ötven százalékos többletadóval sújtaná azokat az ingatlantulajdonosokat, akik gazdasági, kereskedelmi tevékenységre alkalmas ingatlan- vagy telekrészüket nem használják, vagy évente több mint harminc napig zárva tartják, míg a másik intézkedés a szűken vett belvárosban betiltaná a zálogházak, a használtruha boltok, a szerencsejáték termek, az autómosók és autószervizek működését, míg a belváros többi részén és a főbb útvonalakon ötven százalékos többletadót vetne ki ezekre a gazdasági tevékenységekre. Ugyancsak ötven százalékos többletadóval sújtaná a város azokat a telektulajdonosokat is, akik egykori ipari területeket vásároltak fel, és azóta is kiaknázatlanul hagyják azokat. Ilie Bolojan kifejtette, hogy mindezeknek az intézkedéseknek az a céljuk, hogy rábírják az ingatlan- és telektulajdonosokat arra, hogy használják ki a rendelkezésükre álló ingatlant, nyissanak üzleteket, vagy adják bérbe helyiségeiket, a zálogházasokat, használtruha boltosokat stb. pedig arra szeretnék rábírni, hogy váltsanak profilt, és a belvárosban legalábbis a turistákat is vonzó kereskedelmi tevékenységet folytassanak. A polgármester által bemutatott intézkedéscsomagot közvitára bocsátják."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése