Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 26., hétfő

Szent László az alfa, az Omega az omega

Fotó: Szilágyi Zoltán
  Fotó: Szilágyi Zoltán 

"Az Omega együttes emlékezetes koncertjével zárult az V. Szent László Napok vasárnap este a nagyváradi várban. Ugyanaznap délután a Metropol együttes is remek koncertet adott." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Vasárnap kora este lépett színpadra Nagyvárad leghíresebb rockegyüttese, a Metropol Group, amely a Szász Ferenc, Orbán András, Dobos József, Trendler József és Virányi Attila felállásban játszotta az együttes ismert, jó slágereit, mint amilyen a Rum blues, Az otthon melege, a Lépteim nem számolom, vagy a banda himnuszává nemesedő, utolsóként előadott Égig érhetne az ének című dal. Az együttes jövőre lesz ötven éves, ez a koncert méltó felvezetése volt ennek az elkövetkező jubileumnak.

Alfa és Omega

Ahogy közeledett az este kilenc óra, úgy lett egyre több ember a várudvaron, a színpad előtti első sorokban a fanatikus Omega rajongók foglalták el a stratégiai pontokat. Mivel ez volt az utolsó eseménye az idei Szent László Napoknak, ezért a koncert kezdete előtt Zatykó Gyula, a fesztivál főszervezője szólt a színpadról a közönséghez, megköszönve a különböző intézményeknek az anyagi támogatást, a szervező csapat munkáját, illetve megköszönve az égieknek a jó időjárást, a közönségnek pedig azt, hogy kulturáltan szórakoztak. Zatykó Gyula kiemelte, hogy a Szent László Napok egy hete alatt alig lehetett ittas embert látni, és a tisztaságra is vigyáztak a kilátogatók. „Megmutattuk, hogy kulturáltan tudunk szórakozni, ezzel kivívtuk a városháza és a város becsületét” – fogalmazott. A koncert előtt szólt a színpadról a közönséghez Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának a minisztere is, aki azt a Szent László legendát idézte fel, melyben a szent király koporsóját szállító szekér lovak és hajtók nélkül elindult Várad felé: „Ez a régi történet azt mondja nekünk, hogy az utat Várad felé meg kell találni, és az egy nagyszerű dolog, hogy a váradiak a világ minden végéről, ha Szent László Napok vannak, akkor hazajönnek. Azt kívánom, hogy akik Várad felé megtalálják az utat, azok találják meg egymás felé is az utat, és mi magyarok is találjuk meg az egymás felé vezető utat. És ebben segít nekünk az Omega a dalaikkal, a zenéjükkel, a szívükkel. Az alfa Szent László, az omega, az meg az Omega”.

A koncert

A várakozást még jobban felcsigázó hangulatzene hangjaira egyenként vonultak a színpadra az Omega tagjai, Debreceni Ferenc dobos, Szöllösy Kati, alias Katy Zee basszusgitáros, valamint a gitárosok, Molnár György és Szekeres Tamás. Benkő László szintetizátoros karmesteri pálcával a kezében lépett színpadra, rövid vezénylő mozdulatokat tett, majd odaállt szintetizátora mögé, oda, ahol igazán elemében érzi magát. Végül pedig Kóbor János frontember fiatal sztárokat megszégyenítő energiával robbant be a színpadra, és máris belekezdett a banda az első dalba, az Életfogytig rock and roll-ba, majd egy újabb lendületes sláger, a Babylon következett. Ahogy azt Kóbor János hónapokkal ezelőtt szerkesztőségünknek adott interjújában megígérte, a vasárnap esti koncert egy best of műsor volt, amelyben egymás után sorjáztak az olyan, generációk által kedvelt és az együttessel vasárnap este együtt énekelt slágerek, mint a Ne legyen, a Tízezer lépés, az Egy életre szól, a Fekete pillangó vagy a Hajnali óceán. Kifejezetten jó volt látni azt, hogy az együttes ötvenöt évnyi karrierrel a háta mögött nemcsak a rajongók szeretetére, és a többi érdeklődő nosztalgia utáni vágyára akart támaszkodni, és a már megszerzett dicsőség babérjain üldögélve eladni a produkciót, hanem egy igazi rockegyütteshez méltóan fiatalos energiával, lendülettel és precizitással játszott, és a zenei produkciót lézerfényekkel megspékelt látványelemekkel egészítette ki, arra törekedett tehát, hogy a váradi közönség, amely annyi időt várt rá, egy valóban emlékezetes Omega koncertélményben részesüljön. Az is az együttes kimagasló profizmusának a jele, hogy mennyire egységes zenekart alkotnak az Omega eredeti tagjai a fiatalabb zenésztársakkal, jelesül Katy Zee basszusgitárossal és Szekeres Tamás gitárossal. Ebbe a szerves egészbe a háttérénekesek is tökéletesen beilleszkedtek, ott, annyit és olyan erővel támogatták meg az énekszólamot, amikor és amennyire kellett. A színpad közelében állók testközelből, a hátrébb állók pedig a kivetítőkről láthatták azt, hogy Kóbor János mennyire jól érzi magát a színpadon, a frontember azt a benyomást keltette, hogy ő is nagyon lelkes amiatt, hogy végre Nagyváradon énekelhet, azoknak a szimpátiáját is kivívva ezáltal, akik nem rajongók, hanem csupán a kíváncsiság vitte ki őket vasárnap este a váradi várba. Az Omega koncertjét három ráadásszámmal zárta, ezek közül első a Léna című örökzöld volt, majd a világon leginkább ismert Omega sláger, a Gyöngyhajú lány következett, végezetül pedig a Petróleum lámpa zúgott Kóbor János és több ezer ember torkából."
Forrás : erdon.ro


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése