Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 27., kedd

Rekord rekord után – csúcsdöntéssel zárult az 5. Szent László Napok

IMG_3120_SZLN_2017_25_Omega_MolnarF 
Fotó : Molnár Ferenc.Forrás :szentlaszlonapok.ro 

Nagyon sikeres volt a Szent László Napok 2017-ben.Talán ezzel lehet összegezni ezt a kiemelkedő eseményt.A szervezők ismét kitettek magukért.Lehet dicsérni őket,mert megérdemlik.Kb. 60.000-n voltak összesen az eseményeken.Sikeres volt a Demjén koncert,az Omega koncertről nem is beszélve.Miért emelem ki ezt a statisztikai adatot?Mert Nagyváradon 2011-ben több mint 45.000 magyar él.Jelzem,hogy sok magyar nem volt egyetlen eseményen sem,mert nem tudtak,vagy egyszerűen más fontosabb programjuk volt mint a Szent László Napok eseményei.Az Omega koncerten voltunk annyian,mint a Bihar FC meccsein az 1980-as években.Az összes korosztály volt képviselve a fantasztikus koncerten.Ez a pár nap mutatja,hogy igény van hasonló eseményekre a nagyváradi magyarok soraiban.Csak ki kell őket mozdítani igényes programokkal.Alig múlt a Festum Varadinum,jött a Szent László Napok.Lehetne több is,de inkább örvendjünk most,mert az Omega koncertet sokáig nem fogják elfelejteni a váradiak.Sokat veszítettek azok,akik nem voltak a koncerten.Ez személyes vélemény. Olvassa a Szent László Napok cikkét '

"Nem sokáig tartotta a látogatottsági rekordot az 5. Szent László napok szombat estéje, ezt már a vasárnap este megdöntötte: 18–20 ezren látogattak ki az Omega koncertjére a nagyváradi várba, így a június 19–25. között lezajlott kulturális fesztivál látogatóinak száma meghaladta a 60 ezret.
Az egykor Váradon megalapított Metropol-Group igazi nosztalgiautazáson kalauzolta végig vasárnap esti koncertjével a nagyérdeműt, Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József, Trendler József és Virányi Attila sok-sok rég hallott dallamot szólaltatott meg a várfalak között.
Közben egyre gyűlt a tömeg a nagyszínpad előtt és a sörsátraknál, és várták az immár 55 éve várt Omega-koncertet – a méltán népszerű zenekar ugyanis még soha nem járt a Körös-parti városban.
Amíg a közönség a látványelemek élvezetét lehetővé tevő sötétedésre várt, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője szólt az egybegyűltekhez, és zárta le egyúttal az idei fesztivált.

„Az utat Várad felé meg kell találni”
Balog Zoltán azt Szent László-legendát idézte, miszerint a lovagkirály koporsója elindult Várad felé, a szent királyunk ugyanis azt szerette volna, ha az általa alapított várban helyezik örök nyugalomra. „Ez a történet nekünk azt üzeni, hogy az utat Várad felé meg kell találni, és az nagyszerű dolog, hogy a váradiak a világ minden részéből hazajönnek a Szent László Napokra. Akik Várad felé megtalálják az utat, találják meg egymás felé is. Mi magyarok, találjuk meg az egymás felé vezető utat, és ebben segít nekünk az Omega” – fogalmazta meg a tárcavezető. Ebben a városban az alfa az Szent László – tette hozzá, bejelentve egyúttal az egybegyűlteknek, hogy a magyar kormány Szent László örökségét, a váradi római katolikus püspöki palotának a rendbehozatalát, a magyar örökség megerősítését 2 milliárd forinttal támogatja. „Mert ami a miénk, arra vigyázni kell, azt nem szabad kiengedni a kezünkből, és ebben szeretném, ha szövetségesek lennénk” – fogalmazott.

Viszlát jövőre, ugyanitt
Zatykó Gyula főszervező megköszönte Balog Zoltánnal, hogy együtt ünnepel a váradi közönséggel. „Tulajdonképpen ezt az egy hetet, azon belül az utolsó három napot egy tízfős csapat és negyven önkéntes hozta létre. Sokat dolgoztunk, de látva ezt a gyönyörű tömeget, az mondom, megérte. És jövőre megint nekifogunk, és megint meg fogjuk szervezni. 120 program volt ezen a héten – ez nem jöhetett volna létre, ha nem kaptuk volna meg a támogatásokat. Intézmények támogattak, a magyar kormány elsősorban, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap. A Partiumi Keresztény Egyetem hathatós segítségére is számíthattunk. A nagyváradi városháza és a debreceni városháza is támogatott. Köszönöm szépen nekik” – fejtette ki Zatykó Gyula. Ugyanígy köszönetet mondott a társszervezőknek, partnerszervezeteknek, a vár vezetőségének, az önkénteseknek, valamint a szervezői csapatnak.
„Még két köszönésem van. Az egyik az égieknek, hogy velünk tartottak. A másik az Önök, ti vagytok. Kulturáltan tudunk szórakozni. Nem láttam részeg embert, kevés szemét volt. Azt hiszem, hogy kivívtuk a városháza és a város becsületét. Köszönöm szépen!” – zárta rövid felszólalását a kulturális fesztivál főszervezője.

Fergeteges Omega-koncert zárta a Szent László Napokat
Ezt követően pedig fel is csendültek az első akkordok: látványos lézershow és sodró lendületű rockzene tudatta a nagyváradi várba kilátogatókkal, hogy elérkezett az 5. Szent László Napok leginkább várt pillanata, egyben záró momentuma: fennállása óta először lépett fel a Partium fővárosában a legendás Omega együttes.
Kóbor János, Benkő László és csapatuk pedig frenetikus koncerttel hálálták meg az 55 éves várakozást: a zenekar legnagyobb slágereit gyűjtötték csokorba, és a kétórás buli első pillanattól az utolsóig fenntartották a forró hangulatot. Ennek köszönhetően a közönség soraiban idősebbek és fiatalok is teli torokból énekelték együtt Kóbor Jánossal a Gyöngyhajú lányt vagy a Lénát.
Szent László király pedig ezúttal is vigyázott váradi népére: bár a koncert kezdetére baljós, sötét felhők kezdtek gyülekezni, és az est leszálltával a távolban villámok „kontráztak” az Omega-koncert lézershow-jához, a vihar és a zápor elkerülte a várat, így a 18–20 ezer fős közönség zavartalanul élvezhette ki a történelmi koncert minden pillanatát."

Így fejezi be a cikket :
Köszönjük!
Viszlát jövőre!

Forrás : szentlaszlonapok.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése