Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 23., péntek

Az EMNP is gyűjtést szervez egy másik Szent László-szoborra

Az EMNP is 
"Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke a Szent László Napok alatt működő közéleti sátor hármas tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót tegnap." - írja Szamos Mariann a Reggeli Újságban.Teljes cikk : 

"Az EMNP nagyváradi székházában mutatta be Csomortányi István Bihar megyei elnök a Néppártnak a Szent László Napok idejére felállított közéleti sátrának feladatait, amelyek három pontban fogalmazhatók meg: honosítással kapcsolatos informálás, Szent László lovas szobrának felállításáért induló gyűjtés, valamint a magyar nyelvhasználat problémái.
Az EMNP mindenkit arra buzdít, hogy a 2018 májusában, Magyarországon megtartandó országgyűlési választások alatt adják le levélszavazataikat, és ennek érdekében regisztráljanak a választói névjegyzékben, és frissítsék az adataikat, amennyiben szükséges. Mindezeket a közéleti sátorban megtehetik.
A Szent László lovas szobrának felállításáért indult közös akció 2015-ben vette kezdetét, és egy májusi lakossági fórum keretében Bihar megye minden egyes politikai pártja egyetértett a kezdeményezéssel, de sajnos tavaly a szobor ügye „hídügyekkel lett félresiklatva” – fogalmazott Csomortányi. Nagyvárad összesen hat hídja közül öt visel román kötődésű nevet, és csupán a központi híd viseli tavaly óta Szent László nevét, Podul Sfântul Ladislauként. A prefektúra azonban ezt a nevet is elutasította volna, azonban az EMNP Diszkriminációellenes Tanácshoz eljuttatott beadványa elmarasztalta a prefektúrát, és a fellebbezésének sem adott helyet a megyei törvényszék.
A Néppárt tehát ismét napirendre tűzi Szent László lovasszobor-állításának kérdését, és szombaton 16 órától indítja el a kivitelezéshez szükséges anyagi háttért biztosító adománygyűjtő akcióját. Az elképzelések szerint, a városrendezés szabályainak megfelelően, a szobor Nagyvárad Főterén (Piaţa Unirii) kapna helyet.
Az EMNP közéleti sátrában ugyanakkor, vasárnap 16 órától, a Nagyváradon tizenkét éve zajló nyelvi-jogi küzdelemmel kapcsolatban várnak beszélgetőpartnereket, akik több információt kaphatnak egyebek mellett a városháza passzivitásáról a magyarra le nem fordított formanyomtatványokat illetően, valamint megoszthatják véleményüket, és akár felajánlhatják segítségüket a körülbelül 250 oldalt megtöltő hivatalos dokumentumanyag lefordításában."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése