Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. június 11., vasárnap

Átalakulóban a nagyváradi városközpont

Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret 

"Hétvégenként lezárják majd az autóforgalom előtt a nagyváradi Szent László teret és távlati terv, hogy csökkentsék a központban a bankok által elfoglalt területet." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :


"Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere úgy vélekedett, hogy Várad központját úgy kell kezelni mint egy mallt, vagyis olyan környezetet kell ott kialakítani, ami jó közérzetet biztosít. Ennek érdekében felújítják a központban lévő épületek homlokzatait, továbbá bővítik a gyalogos övezeteket. A konkrétumok között említette azt, hogy június végén befejeződnek a Fekete Sas palota munkálatai. A városvezetés jelenleg tárgyalásokat folytat az ottani lakókkal, hogy cseréljék ki a kovácsoltvas elemeket úgy, hogy ezek a díszítő elemek egységes kinézetűek legyenek. A palotában működő bárok tulajdonosaival megegyeztek abban, hogy a hét négy napján reggelente a bárok saját költségükön mossák fel a passzázst. Június végére lekerül az állványzat a Fekete Sas Palota melletti épületről is.
Idén ősszel licitálják a városháza felújítására kiírt munkálatot. A tervek szerint az épület első emelete múzeumként is fog működni, de természetesen továbbra is használni fogja az önkormányzat az ottani helyiségeket. A felújítás során a városháza nagytermét eredeti állapotában állítják helyre, azaz amfiteátrummá alakítják át. „Dolgozunk a két Adorján ház felújításán. Tavasszal már felállítjuk az állványzatot, ha a tulajdonosok nem akarják, akkor erővel fogjuk felújítani ezeket az épületeket” – jelentette be Bolojan, aki egyúttal felszólította a Bihar Megyei Tanácsot arra, hogy újíttassa fel a Filharmónia épületét. Közölte továbbá, hogy őszig aláírják a szerződést a legtöbb, a korzón lévő épület homlokzatának a felújítására, és már csak három épülettel lesz gond ott: a volt poliklinika épületével, amelynek korszerűsítése szintén a Bihar Megyei Tanács hatáskörébe tartozik, a volt Park Hotel épületével, és a volt Rimanóczy szálló épületével, mely utóbbiak esetében azért nem lehet előrehaladni, mert tulajdonjogi viták vannak. Elmondta azt is, hogy elkezdődik a Sebes-Körös bal partjának a rehabilitációja is az idén, a Szent László hídtól nyugat felé haladva. A Körös parton haladó bicikliút a Szent László híd alatt fog haladni.

Gyalogosoknak
Már fenn van az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben a Zöldfa utcának sétálóutcává való átalakítására vonatkozó munkálat, az ajánlatok benyújtási határideje július 6., mondta Bolojan, majd bejelentette, hogy aláírták a szerződést a megvalósíthatósági terv elkészítésére az Aurel Lazar gyalogos utcává való átalakítására. Döntöttek arról is, hogy a Libertatii utcát gyalogos utcává alakítják át, vagyis nem lehet majd autóval behajtani abba az utcába, és a Nicolae Grigorescu utca is sétáló utca lesz. Az ott lakók sem parkolhatnak majd abban az utcában. Bolojan megjegyezte, hogy ezeket az átalakítási munkálatokat jövő tavasszal kezdik el. A Bémer tér felújításán is dolgoznak már, ezt is gyalogos övezetté alakítják át. Őszig elkészül a műszaki terve ennek a munkálatnak.

A központ, mint mall
A polgármester bejelentette, hogy június 24-től kezdődően hétvégenként lezárják az autóforgalom előtt a Szent László teret, ami azt jelenti, hogy szombat reggeltől vasárnap estig a taxik és a buszok kivételéve más nem közlekedhet a főtéren járművel. A távlati terv az, hogy amikor elkészül a a Kossuth utcai mélygarázs, illetve amikor befejezik a Csillagos híd közúti híddá való átalakítását, akkor teljesen lezárják a forgalom elől a főteret, és akkortól a Szent László hidat is lezárják az autóforgalom előtt hétvégenként.
A polgármester ugyanakkor elmondta, hogy módosítani fogják a különböző működési szabályzatokat, például ötven százalékkal megemelik azoknak a tulajdonosoknak az ingatlanadóját, akik nem használják, és nem is adják bérbe a központban az utcafronton lévő ingatlanrészüket. Ugyanakkor kötelezővé tenné a város azt, hogy a központban szombaton és vasárnap is legyenek nyitva a közösségi helyiségek. A város célkitűzése továbbá az, hogy rábírja azokat a vállalkozásokat, intézményeket, amelyek nem kereskedelmi, vendéglátóipari, szabadidős szolgáltatásokat nyújtanak, hogy költözzenek el a központból, vagy pedig sokkal kisebb helyen fejtsék ki tevékenységüket. Ez az intézkedés főként a központban működő bankokat érintené. Bejelentette, hogy az éttermek már 2018 elejétől az új órarend szerint működnének. Bolojan elmondta: kiemelt az, hogy a turisták számára is fontos találkozóhely legyen a városközpont, ennek kapcsán jegyezte meg azt, hogy amióta ő a polgármester, az elmúlt hét végén történt meg először az, hogy az összes váradi szálláshely el volt foglalva.

Lakónegyedek
A polgármester megemlítette, hogy idén és a jövő évben újítják fel a Barcaului utcát: ott a területek jó részét kisajátították, az év végéig minden terület a város tulajdonában lesz, a bicikliút már elkészült. A Stefan cel Mare úton a Theodor Nes híd közelében kisajátít a város egy területet, ahol sportpályát, zöldövezetet, parkolóhelyeket alakít ki a város. A Leonardo da Vinci utca és az Apateului utca környékén egy 5000 négyzetméteres elhagyatott területen szintén egy parkot és zöldövezetet alakítanak ki. Az Adona patak forrásánál lévő terület ősszel parkosítani fogják. A Morii utcán is lesz egy 5000 négyzetméteres park, a Lotus közelében lesz egy sporttelep, az abban az övezetben már kialakított két park mellett."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése