Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. március 5., vasárnap

Nagysándor/Aurel Lazăr és Várady Zsigmond/Mihail Kogălniceanu utcák

Egy lelkes lokálpatrióta,Farkas László,és egy amatőr vágó,Németi Károly közösen készítettek több videót Nagyváradról,a váradiak nagy örömére. Farkas László fotós,Németi Károly vágó nagyszerű duót,párost alkotnak. Külön ki kell emelni a fotós szép munkáját és a sok hasznos információt, mely olvashatók a fotók alatt.Nagy kiváltságnak tartom,hogy az Egy Váradi blogja még több adatot adhat közre Farkas László jóvoltából. Nézze meg a videót,majd olvassa el a cikkeket.

Nagysándor/Aurel Lazăr utcáról

"Várad őslakosainak tudatában, ez a rövid, bár fontos belvárosi utca "Nagysándor" utcaként él a mai napig. A mai Aurel Lazar utca már az 1859-es utcanévjegyzékben is szerepel, Ursula utca néven. Az idők folyamán sokszor cserélt nevet. Volt ez Nagysándor József, majd '39-ben Aurel Lazar, utána a kis magyar világban és a "népi demokráciában" , 1947-1966 között Nagysándor József, a diktatúrában pedig Litoralului és Dumitru Petrescu, míg a "rendszerváltás" után újra Aurel Lazar lett.
Az 1941-es címtár szerint, a Távbeszélő központ mellett itt volt a Román Királyság Konzulátusa is. A Református
Leányiskola és Internátus mellett egy másik fontos épület volt a 4. szám alatt a New-York szálloda. és a Bihari Szarvasmarha Tenyésztők Székháza is.
Volt az utcában öt ügyvédi, hat mérnöki iroda, egy orvosi rendelő, egy vendéglő, fényképészeti szaküzlet, kozmetikai-kereskedelmi ügynökség és fűzőkészítő is. Ebben az utcában található a Nagysándor József, aradi vértanú egykori szülőházán álló emléktábla is.
/az utcanevekre vonatkozó adatok Nagy József Barna, Várad lelke című munkájából valók - saját fotók - adatok: Nagyvárad 1941-es Címtára/"

Forrás : Farkas László Facebook
U.I. : Ne keressék a cikket,mert Farkas László blogjában meg fog jeleni. Ossza meg az ismerőseivel ,barátaival és rokonaival '

Várady Zsigmond/Mihail Kogălniceanu utcáról


"A Várady Zsigmond, mai nevén Mihail Kogalniceanu utca, Várad egyik legrégebbi utcája. Már az 1859-es utcajegyzékben szerepel, mint Pece sor. Volt még Szarvas utca, Várady Zsigmond utca, N. Filipescu, M. Kogalniceanu, majd a kis magyar világban újra Várady Zsigmond, hogy aztán máig újra a Kogalniceanu nevet viselje. Kevés váradi hívja már az utcát régi, magyar nevén.
Nem volt ez egy híres, boltokkal teli utca, talán ami híres volt ebben az utcában, az Emilia gőzmalom hatalmas épülete. A Mezey Mihály utcai kereszteződésben áll az egykori (és mai) tűzoltó laktanya, szemben pedig a románok által megkezdett, de 1942-ben befejezett Közüzemi Székház, ami ma középiskolának ad otthont. Csendes, majdnem kisvárosias lehetett ez az utca, takaros magánházakkal.
Az 1941-ben kiadott cégjegyzék szerint egyetlen kocsma és vendéglő sem volt az utcában. Volt viszont bodega, vagy falatozó a 18. szám alatt, a Staub Israelé, Egy bornagykereskedőt találunk itt, a 26. szám alatt, a Glóriát és a Dreher-Haggenmacher sörgyár lerakatát, ugyancsak a 26. szám alatt.
Cipész, hat is van az utcában, míg szabó négy. Fűszer-csemege kereskedést nem találunk egyet sem. Hentesbolt sincs, talán a Mussolini (Nagyvásártér) téri Húscsarnok miatt.
Az utca a Rhédey kertnél kezdődött és az Áruraktár mögött torkollott a Kapisztrán térbe (ma a Nagyvárad Pláza található ott).
Az utcanévre vonatkozó adatok Nagy J.Barna Várad lelke c. munkájából valók."

Forrás : Farkas László Facebook
U.I. : Ne keressék a cikket,mert Farkas László blogjában meg fog jeleni. Ossza meg az ismerőseivel ,barátaival és rokonaival '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése