Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. február 16., csütörtök

Szent László Napok ötödik alkalommal

Zatykó Gyula, Debrenti Edit, V. Korpos Dalma 
Zatykó Gyula, Debrenti Edit, V. Korpos Dalma

"Idén ötödik alkalommal rendezik meg Nagyváradon a Szent László Napok elnevezésű rendezvénysorozatot, mely idén attól lesz különlegesebb, hogy az esemény csatlakozott a magyar kormány által meghirdetett Szent László-évhez. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót a Szent László Egyesület elnöke, V. Korpos Dalma, a Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula, illetve Debrenti Edit, a Partiumi Területi Kutatások Intézetének munkatársa." - írja Szőke Mária a Reggeli Újságban.

Mint megtudtuk, a Szent László Egyesület nemcsak az egyhetes Szent László Napok keretében, hanem ettől függetlenül is több olyan programot szervez Nagyváradon, amely a városalapító Szent László király kultuszával kapcsolatos. A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága a 2017-es évet Szent László évének nyilvánította, s több olyan városban tartanak rendezvényeket, amelyek az egykori „táltos király” uralkodásához kapcsolódnak. Ilyen város Krakkó, Győr, Nagyvárad és Zágráb. Hogy miért pont 2017-re esett a magyar kormány választása, egyelőre nem derült ki, Zatykóék annyit mondtak erről, hogy a nagy uralkodó 940 évvel ezelőtt lépett trónra és 825 éve avatták szentté.
Nagyváradon a magyar nemzetpolitikai államtitkárság a Római Katolikus Püspökséggel is szervez közös programokat, ezen keresztül valószínűleg belefolynak a Festum Varadinum programjainak megszervezésébe is. A Szent László-évhez köthető nagyváradi rendezvények anyagi hátteréről a tegnapi sajtótájékoztatón a Szent László Egyesület vezetői nem tudtak vagy nem akartak felvilágosítást adni, egyelőre annyi derült ki, hogy a magyar nemzetpolitikai államtitkárság nem ad pénzbeli támogatást az egyesületnek, hanem kész, általuk szervezett programokkal csatlakoznak a rendezvénysorozathoz.

A Szent László Egyesület öt előadást tervez a következő hetekre, melyek László király uralkodását, korát, legendáit és örökségét mutatják be, az első előadás a tervek szerint márciusban lesz.

A Szent László Napokat idén június 19–25. között tartják a váradi várban. Ebben az esztendőben a szervezők az eddigieknél is családcentrikusabbá kívánják tenni a rendezvénysorozatot, ezért a gyerekeknek külön kétnapos „minifesztivált” is szerveznek. Hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, előadások, koncertek lesznek az idei programban. Konkrét adatokat nem kaptunk a készülő programtervről vagy a fellépő együttesekről, Zatykó ugyanis azt mondta, jelenleg folynak még a tárgyalások az előadókkal."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése