Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. október 31., hétfő

Szabadtéri ravatalozó és óriási akasztófák

Dukrét Géza és Péter I. Zoltán 
 Dukrét Géza és Péter I. Zoltán

"Nagy érdeklődés övezte azt a péntek délután megtartott találkozót, amelyen a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében Péter I. Zoltán helytörténész A Szent László-tér átalakulása a kezdetektől napjainkig című előadására került sor." - írja Szőke Mária a Reggeli Újságban.

Teljes cikk : 
"A Szent László (ma Unirii) tér minden váradi lokálpatrióta szívügye, s a pénteki találkozón kiderült: a váradi magyarok zömének bizony egyáltalán nem teszik, ahogy a város önkormányzata átalakította nemrég Nagyvárad főterét. Péter I. Zoltán igen érdekesen, a kezdetektől napjainkig mutatta be a Szent László tér történetét, azonban ügyelt arra, hogy az előadás ne váljon monoton ismeretterjesztő felsorolássá, s bevonta a közönséget is az eszmecserébe. Ennek köszönhetően a jelenlevők közül nagyon sokan kifejtették véleményüket arról, miként is vélekednek az új arculatot kapott térről.

Igazán csak sajnálni lehet, hogy azok az illetékesek, akiknek a számlájára írható a Szent László tér átalakítása, nem voltak jelen és nem hallgatták végig, hogyan, miként vélekednek az emberek a melléfogott és stílusában is sok kivetnivalót maga után hagyó felújításról. A váradi polgárok véleménye nem volt mentes némi „akasztófahumortól” sem. Ez akár szó szerint is értelmezhető, ugyanis nagyon sokan egyszerűen akasztófáknak nevezték az amúgy valóban hatalmas bitókra emlékeztető tartóoszlopokat. A váradiak a Szent László térre épített, nem odaillő villamosmegállókat pedig „ravatalozóknak” nevezték el.
szabadteri 2
Szó esett arról is, hogy a tér fehér alapkövezete is igen előnytelen, nemcsak vonzza nyáron a meleget, de színe miatt bizonytalansági érzetet is ad a közlekedőknek. Az új szökőkutak sem igazán illenek a szecessziós hangulatú, négy templom övezte térhez, hasonlókat inkább a törökfürdőkben lehet látni, nem pedig szabad tereken. Péter. I. Zoltán rámutatott arra, hogy a szökőkutak rosszul is vannak megépítve, ugyanis a víz a legkisebb szellőre kifolyik belőlük, tócsákat okozva ezzel a kövezeten.
A váradi magyaroknak tehát nagyon nem tetszik az újjávarázsolt és szerintük elkeserítően elcsúfított Szent László tér, derült ki a pénteki találkozón. Sajnos azonban úgy tűnik, a város fura urai ezzel nem sokat törődnek."
Forrás : reggeliujsag.ro 

"Hogyan alakult az évszázadok során a Szent László tér és miként lehetett volna átgondoltabban, harmonikusabban felújítani – erről szólt Péter I. Zoltán helytörténész pénteki előadása. " - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.
Teljes cikk : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése