Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 8., szombat

Nagyváradi Egyetem épületegyüttese – az egykori Csendőrségi Iskola

A Csendőségi Iskola 1911-1913 között épült fel, a Pece patak és a Rulikovszky temető közötti területen, a mai Universităţii utca mentén. Feltételezések szerint tervezője a ma is létezőkön kívül még nyolc épületnek (a kórház épületeinek) a tervét is elkészítette, melyek utólag kiegészítették volna az épületegyüttest.

Az épületegyüttes mai képe több tervváltozat elkészítése után alakult ki. A Vágó József által a Csendőségi Iskolához készített első tervet a Városi Tanács 8947/1911-es határozatával fogadták el, ez azonban részben különbözik a megépült épületkomplexumtól. Időközben több tervváltozat született a tervező és a kivitelező részéről is. 1912. július 25-i dátumot hordoz egy Vágó József által szignált tervsorozat, 1911 decemberit pedig Incze Lajos kivitelezőé, de különböző részletterveket is ismerünk. Mindazonáltal az eredeti tervelgondolás alapkoncepciója változatlan maradt.
Forrás : lexikon.adatbank.ro

Vágó József utolsó váradi munkáját már egyedül tervezte. Ez az egykori csendőr iskola (a mai Nagyváradi Egyetem központja) a Rulikowski (ma Ar matei Romane) utca végén. 1911-ben kezdték építeni, de a munka nehézkesen haladt, ezért a városi tanács határozata alapján ellenőrző bizottságot alakítottak, melynek jegyzője Öröm Gyula városi építőmester lett. A csendőriskola hivatalos átadását 1913. au gusztus 15-én tartották, amit a Nagyváradi Napló egy héttel előtte ha rangozott be. A megszokott eklektikus stílusú kaszárnyaépületekhez képest, ezt "új, friss, coltage stílusban megkomponált modern építménynek" tartotta a cikkíró. Valóban újszerűen hatott - és annak tűnik ma is - ez a szecessziós stílusú, tizenkét tagú épületegyüttes, monumentális tömör egyszerűségével, funkcionalitásával, amely már egyértelműen a modern építészet felé mutat.
De lássuk, hogyan mutatta be a már említett lap az újonnan el készült csendőriskolát. "Mind a tizenkét épület három emeletes. A fő épület a tulajdonképpeni csendőriskola. Homlokzata a Rulikovszky-útra néz. Az oktatásra szolgáló épületnek tizenhat előadóterme van. Legfeltűnőbb az, hogy a tantermek beosztása nem négyszögletes rendszer, hanem körfolyosó szisztémája szerint történik. Az építő szakított a régi kaszárnyastílussal, és mindent úgy oldott meg, mint az egyiptomi mesterek. […] Paralell, egy síkban a főépülettel két keskeny, szépen ívelt toronyszerű épület húzódik meg, amely nagyban emeli a perspektíváját az egész épület csoportnak. Lenn az utolsó épületben az inspekciós szoba van. Az emeleteken lakószobákat és irodahelyiségeket helyeztek el. A hálótermek monumentális épületét a csendőriskola mögé építették. […] Körbefolyosó szerint épült ez az épület is. […] Itt vannak a mosdóhelyiségek. Fayance-burkolat fedi a falakat és porcellán mosdó szekrényeket helyeztek el a falba. Ez az épület szomszédos egy fürdő épülettel, amely nagyobb, mint a Rimanóczy-fürdő. Mór stílusban épült, mély bazinnal és uszodával. A körmedencéből sugárirányban 6 más mellékhelyiségbe jutni. Itt vannak elhelyezve a gyengélkedők. […]"Forrás : epa.oszk.hu 



A posztban pillanatképek az egykori nagyváradi csendőriskoláról. Megmutatjuk azt is, hogy milyen most, és mire használják.



A csendőriskola vezérkara egykoron



"csendőrök fogadják a nagyváradi csendőriskolába érkező csíkszentkirályi legényeket - a fotókért köszönet Bartha(Balázs Katalinnak)"(csikszentkiraly.ro).








 
Teljes galéria : aranyfust.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése