Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 28., péntek

A Rhédey-kápolna helyreállításának története

Miután a Reggeli Újságnak adott interjújában mind Ilie Bolojan váradi polgármester, majd válaszában mind Biró Rozália szenátor, volt alpolgármester is említette a Rhédey-kápona felújításának történetét, a restaurálás kiharcolásának egyik legfőbb személyisége, S. Németh Katalin oszlatja el a hamis állítások okozta káoszt, amit a váradi polgármester okozott azzal, hogy magának vindikálta a jelenleg az állatkert területén található kápolna felújítását. Alább olvasható az a szöveg, amelyet Ilie Bolojan nem hagyott jóvá megjelentetésre, azt mondva, helytelen információkat tartalmaz. Ezúton is köszönjük a szerzőnek, S. Németh Katalinnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a dokumentumot.
 A műemléki lajstromokat összeállító hivatalosságok sokáig tudni sem akartak erről az omladozó falú sírkápolnáról, sem Rhédey Lajosnak adományleveléről. Nem ismerték azt a jelentős szerepet, amit az egykori főispán játszott a város fejlődésének előmozdításában. Pedig ő egyike azon kevés Bihar megyei magyar főuraknak, akit a román történelmi szakirodalom számon tart, így az 1997-ben megjelent Románia története című könyv is méltatja tevékenységét.
A Rhedey 4
Az építészetileg is rendkívül értékes épület környékén ma az állatkert található
Rhédey Lajos személyiségével, érdemeivel és a leromlott sírkápolna helyreállításával a hivatalos fórumok nem foglalkoztak. Ilyen irányú tájékoztató és figyelemfelkeltő tevékenységet már a rendszerváltás kezdetétől csak az 1990-ben megalakult civil szervezet, a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesület (BMME) végzett. A váradi román és magyar napi- és hetilapokban Fleisz János és Laura Gal mellett alulírott, Kordics Imre, Péter I. Zoltán többször is cikkezett a Rhédeyekről, kapcsolatukról az angol királyi családdal és e kápolna siralmas állapotáról.
Teljes cikk reggeliujsag.ro 
 
Az alábbi fotók a Reggeli Újságból származnak '
A Rhedey 5
Így nézett ki a márványkoporsó a belső felújítás előtt
 
A Rhedey 1
S. Németh Katalin a külsőleg megújult kápolna előtt, 2004-ben
 
A Rhedey 2
Biró Rozália a Rhédey-mauzóleumnál
 
A Rhedey 6
.A már restaurált nyugvóhely 2010-ben
Nem sokkal később, február 11-én a polgármesteri hivatal honlapja már hírül adta, hogy „A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 30 ezer eurót kapott a Rhédey-kápolna felújítására a Budapesti Főpolgármesteri Hivataltól. A támogatási szerződést ma írta alá Ilie Bolojan polgármester, Biró Rozália alpolgármester és Kiss Katalin, Budapest főépítésze.”
A Rhedey 8
A Rhédey-család címere a felújított márványkoporsón

A helyi román sajtó foglalkozott a Rhédey kápolna felújitásával. Az egyik cikk a  crisana.ro hasábjain jelent meg.Több bukaresti lap is beszámolt a kápolna sorsáról.Az egyik blogban jelent meg egy bejegyzés a Rhédey kápolnáról , az un-oradean.blogspot.ro-ban.
Az egyik román nyelvű helyi blogban erős kritikát zúdított a szerző Bolojan polgármesterre és a vezetésre,mert nem akarták helyreállítani a Rhédey kápolnát.Állítólag nem volt rá pénz.A bejegyzés elolvasható román nyelven a prinoradea.blogspot.ro-n '

Cikkek az eseményről :

 Forrás : kronika.hhrf.org

Forrás: erdely.ma
Forrás : kultura.hu


 Gróf Rhédey Lajos, Bihar vármegye főispánja építtette romantikus stílusban a kápolnát, több forrás egybehangzó véleménye szerint felesége, Kacsándy Terézia halálakor, 1804-ben. Napjainkban a nagyváradi állatkertben lévő kápolna a Rhédeyek család sírboltja, 5,60 méter széles és 8 méter hosszú, félköríves záródású. A megrendelő kérésére régies hatású, műrepedésekkel és beépített ágyúgolyókkal, amelyek a leírások szerint a napóleoni háborúból valók. A kápolna bejárata és földszinti ablakai csúcsívesek, gótikus hatásra, fölötte elliptikus tambur, a fölött pedig lanternás kupola található. A tamburt háromkarélyos lóhere formájú ablakok világítják meg. A kupola ablakai oválisak. A kápolna közepén áll a Rhédey házaspár szarkofágja, amelyet 1834-ben Ferenczy István szobrászművész tervezett. A kápolnát többször is feldúlták és kifosztották, 1830-ban és 1912-ben, amikor a Rhédey házaspár csontjait is kiszórták a szarkofágból. Rendszerváltás előtt évtizedekig az állatkert egyik etetője működött benne. A kápolnát magyarországi támogatással mentették meg a végső pusztulástól.
Forrás : muemlekem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése